Prvi smo Domaćini Putujuće Izložbe “MI”

Počinje nastava, djeca se vraćaju u školske klupe, prostor i ljudi ožive zbog njih. Ali, pored nas, na svojoj stanici za život, čekaju i djeca koja nemaju tu sreću da budu mrzovoljna što moraju ustati rano zbog škole. Ta djeca pripadaju migrantskoj populaciji i unatoč svemu oličenje su sreće i slobode. Takva su sva djeca na svijetu, oni su naši hrabri uzori.

“Odrasli narode, priča o nama djeci i našoj slobodi spremna je za putovanje”. Izložba koja bilježi najljepše momente i u najtežim okolnostima vraća vjeru da svijet može biti bolji. JU “I srednja škola” Cazin prvi je domaćin naše izložbe fotografija koja je nastala kroz aktivnosti projekta “Stanica za život” a koji realizuje udrženje “Igra 27′ i IOM Bosnia and Herzegovina u okviru projekta “Regionalna podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama na Zapadnom Balkanu i Turskoj – Faza II”. Sredstva je osigurala Evropska unija.

Poruke koje su naši mladi iz JU “I srednja škola” Cazin Cazin ostavili vraćaju nadu da svijet jeste lijep jer oni žive u njemu sa svojim dobrim srcima. Nakon pregledane izložbe “Mi” razgovarali smo o utiscima, njihovim stavovima i poimanju svijeta oko njih. U moru negativnih informacija oni su ipak zadržali čisto srce i suosjećanje za drugog/ slabijeg. Hvala djeco i ne preostaje nam ništa drugo nego da vam poželimo da zadržite taj dječiji ispravni pogled na svijet koji je kod odraslih zamagljen.