O nama

JU "I Srednja škola" Cazin

 Jedna od 4 srednje škole u Općini Cazin je JU „I srednja škola“ Cazin koja važi za najspecifičniju obrazovnu ustanovu kako po različitosti obrazovnih profila, tako i po brojnosti učenika koji je pohađaju. Specifičnost se ogleda i u tome da školu ne pohađaju samo učenici sa područja Cazina, već i iz susjednih općina. Obimom obrazovanja i programskom strukturom pripada školama mješovitog tipa i u kojoj se realizuju programski sadržaji srednjih tehničkih i srednjih stručnih škola. U ustanovi se stiče obrazovanje za zanimanja i znanja u III i IV stepenu složenosti i uslužnih djelatnosti.

0
Struka
0
Odjeljenja
0 +
Učenika
0 +
Uposlenika

Škola budućnosti

Po zadnjem popisu stanovništva Općina Cazin je najmnogoljudnija općina na USK a po gustoći naseljenosti u vrhu BiH, sa površinom oko 354km2 i preko 70.000 stanovnika, bez obzira na uočeni razvitak pogotovo infrastrukturu, broj učenika u odnosu na posljednje godine rapidno opada a primjetan je odlazak cijelih porodica u Zapadnoevropske zemlje, a roditelji koji već rade u tim zemljama po završetku osnovnog školovanja odvode djecu sa sobom. Ako ih upisuju u srednje škole, najčešće se opredjeljuju na upis u ona zanimanja koja su baš tražena na Zapadu. Ovaj trend odlaska nije zahvatio samo Općinu Cazin, već općenito BiH gdje se pod hitno mora raditi na zaustavljanju odlaska mladih ljudi iz zemlje gdje su rođeni. Bez obzira na smanjen broj učenika općenito na svim prostorima naša škola je zbog ponude različitih zanimanja u okvirima struka upisala puno više učenika nego prošle godine i po tom osnovu prva smo škola u kantonu koja je dostigla planiranu kvotu upisa u ovoj školskoj godini.

 U školskoj 2020/2021 godini u JU „I srednja škola“ Cazin realiziraće se programski sadržaj u okviru pet struka:

U  školskoj 2020/2021 godini ovu Ustanovu pohađaće ukupno  851  učenik razvrstanih u  37 odjeljenja od čega je 21 odjeljenja stručnih zanimanja III stepena, 16 odjeljenja različitih zanimanja IV stepena. Treba istaći i to da smo Ustanova u USK koja je uspjela upisati u prvi razred 257  učenika u 11 odjeljenja (prosjek  25 učenika u odjeljenju) od kog broja je 7 odjeljenja stručna zanimanja (III stepen), 4 odjeljenja tehničke struke (IV stepen).

Zbog većeg broja odjeljenja raspoređenih u dvije smjene od po 18 i 19 odjeljenja, ponovo smo u lošoj situaciji kada je u pitanju broj učionica, a što do izražaja posebno dolazi u međusmjeni (7. čas) jer tad nastaje problem prostora za izvođenje nastave.